De cycloon Pam, die vrijdag aan land is gekomen bij de eilandengroep Vanuatu, ten noorden van Nieuw-Zeeland, heeft aan zeker acht mensen het leven gekost.

De autoriteiten hebben dat laten weten, meldde directeur Tom Skirrow van de lokale afdeling van hulporganisatie Save the Children telefonisch vanuit de hoofdstad Port Vila.

De Verenigde Naties vrezen dat mogelijk tientallen mensen zijn omgekomen. Eerder was op basis van de onbevestigde berichten gezegd dat er al 44 doden waren gevallen in het noordoosten van de eilandengroep. 

Volgens hulporganisaties kan het dagen en mogelijk weken duren voor de ware omvang van de ramp duidelijk is. "Het lijkt alsof er een bom is afgegaan. Er is geen stroom. Er is geen water'', zei woordvoerster Alice Clements van het VN-kinderfonds Unicef vanuit Vanuatu, waartoe 83 eilanden met in totaal 260.000 inwoners behoren.

Cycloon Pam is de krachtigste sinds tyfoon Haiyan, die in 2013 op de Filipijnen zeker 5235 levens eiste. Pam heeft windsnelheden van 270 kilometer per uur en veroorzaakt zware regenval, overstromingen en aardverschuivingen. Volgens Skirrow zijn er zeker twintig gewonden.

Bekijk beelden van de cycloon:

Papoea-Nieuw-Guinea

''We vrezen het ergste", zei Sune Gudnitz, hoofd van het VN-coördinatieteam voor humanitaire zaken op Fiji. ''Onze voornaamste zorg is een hoog aantal doden, maar we zijn ook bang voor een enorme verwoesting van het land."

De VN zijn van plan om zondag, als de storm over Vanuatu is getrokken, hulp te sturen naar de eilandengroep in Oceanië.

Rampplek

Naast Vanuatu worden ook Papoea-Nieuw-Guinea en de Salomonseilanden bedreigd door Pam. Tot nu toe is er zeker een dode gevallen op Papoea-Nieuw-Guinea. Ook zijn daar veel wegen verwoest.

Een medewerker van het Nederlandse Rode Kruis maakt deel uit van een team dat de schade inventariseert en kijkt welke hulp nodig is. ''Het zal in eerste instantie vooral gaan om water en voedsel en ook tentzeilen'', aldus een woordvoerder. De medewerker is zondag vertrokken en hoopt maandag of dinsdag op de rampplek aan te komen.