De man die in september gewapend met een mes het Witte Huis in Washington wist binnen te komen, heeft vrijdag schuld bekend. 

Hij erkende dat hij zich schuldig had gemaakt aan de huisvredebreuk en dat hij een gevaarlijk wapen bij zich had. Verder gaf hij toe dat hij een veiligheidsmedewerker had aangevallen.

Omar Gonzalez profiteerde naar later bleek van een reeks blunders van de beveiliging toen hij op 19 september de residentie van de Amerikaanse president bezocht.

Gonzalez kon ongestoord over het hek klimmen en over het gazon naar de ingang lopen, omdat beveiligers dachten dat hij niet gevaarlijk was en ze hem bij de voordeur wel klem konden zetten.

Maar de belangrijkste tekortkoming daarna was dat de voordeur van een van de strengst bewaakte gebouwen van de VS helemaal niet op slot zat en Gonzalez gemakkelijk naar binnen kon. Pas binnen in het Witte Huis werd Gonzalez overmeesterd, nadat hij eerst nog een vrouwelijke beveiliger tegen de grond had gewerkt.

Motief

Als motief verklaarde 42-jarige Gonzalez, een Irakveteraan, dat hij de president wilde spreken omdat de wereld op instorten stond. De Obama's waren op het moment van het incident niet thuis.

De man kan tien jaar cel krijgen. Hij hoort zijn straf op 8 juni.