Duitsland gaat proberen de wolf te vangen die rondloopt in het grensgebied met Noord-Nederland. Het dier moet met een verdovingsgeweer onder narcose worden gebracht. 

Dan gaat het naar een wolvenpark voor onderzoek. Met een zendertje onder zijn huid wordt de wolf dan weer vrijgelaten. Dat heeft het ministerie van Milieu van de deelstaat Nedersaksen vrijdag laten weten.

Het dier hield Nederland sinds vorige week in de ban. De wolf liep een tijdje in Drenthe en Groningen en keerde een paar dagen geleden terug naar Duitsland.

Donderdagochtend liep het dier langs een basisschool in Ostrhauderfehn, ongeveer 30 kilometer van de grens. Sindsdien is het dier niet meer gezien.

Video: Hier werd de wolf gespot vlakbij Meppen

Rubber kogels

Een wolf kan in een dag tijd ongeveer 70 kilometer afleggen. Dat betekent dat de wolf een dag later in een gebied ergens tussen de steden Groningen, Bremen en Osnabrück kan zijn.

Wolven zijn normaal gesproken schuw, ze gaan contact met mensen zo veel mogelijk uit de weg, maar deze wolf kuierde zelfs onbekommerd door onder meer een woonwijk in Hoogezand. Misschien is het dier in het verleden gevoerd door mensen. Daardoor zou hij of zij niet meer bang zijn.

Na de vrijlating willen natuurbeheerders met rubberkogels op de wolf schieten wanneer hij te dicht bij mensen komt. Dat moet hem leren bij ons uit de buurt te blijven.

De wolf in Nederland