Australië wil de gevangeniskosten betalen voor landgenoten die in Indonesië vastzitten. Op die manier hopen ze executies van de ter dood veroordeelde gevangenen te voorkomen.

Dat heeft de Australische minister van Buitenlandse Zaken Julie Bisschop in een brief laten weten. 

Het aanbod richt zich op de kosten die Indonesië zou moeten maken voor het levenslang gevangen houden van twee heroïnesmokkelaars. Indonesië wil overgaan tot de executie van het Australische tweetal, maar met het aanbod wil de Australische minister die executies voorkomen. 

De Australiërs maken onderdeel uit van een groep internationale veroordeelden. Australië heeft al meerdere malen acties ondernomen om te voorkomen dat de twee doodgeschoten worden. Het land zou onder meer bereid zijn om Indonesische gevangen te ruilen voor de Australiërs. 

Video: Indonesië wijst gevangenenruil af

Kritiek

Tot op heden heeft Indonesië echter geen gehoor gegeven aan die oproepen. Een hooggeplaatste Indonesische ambtenaar heeft Australië zelfs streng toegesproken. De persoon zei dat Australië de kritiek op de executies af moet zwakken en dat het land blij zou moeten zijn met het feit dat Indonesië zich inspant om asielzoekers bij de Australische kusten weg te houden. 

In januari nog ging Indonesië over tot de executie van personen die verdacht werden van betrokkenheid bij drugshandel. Onder hen was toen ook een Nederlander. De executies in het land worden internationaal streng veroordeeld.