Het Amerikaanse persbureau Associated Press (AP) daagt het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken voor de rechter om e-mails en documenten van Hillary Clinton in handen te krijgen. 

Dat meldt het persbureau woensdag.

Clinton heeft tijdens haar periode als minister van Buitenlandse Zaken haar persoonlijke e-mail gebruikt, waardoor ze niet zijn opgeslagen op de server van de overheid.

AP wil alle papieren inzien van Clintons tijdens haar tijd als minister van Buitenlandse Zaken. Het persbureau is ondermeer uit op haar agenda, informatie over de afsluiterpraktijken van inlichtingendienst NSA en informatie over haar rol bij de operatie waarbij Osama Bin Laden werd gedood.

Huma Abedin

Daarnaast zegt het persbureau meer inzicht te willen krijgen over de aanstelling van Huma Abedin, een adviseur van Clinton. Abedin zou een belangrijke rol spelen in de vermoedelijke campagne van Clinton voor het presidentschap volgend jaar.

Het Amerikaanse persbureau komt met de rechtsgang na verschillende verzoeken via de Freedom of Information Act zijn afgewezen.

"Na lang nadenken en nadat alle andere mogelijkheden zijn verkend neemt The Associated Press nu de noodzakelijke juridische stappen om inzage te krijgen in deze belangrijke documenten", zegt advocate Karen Kaiser van AP.

Persconferentie

Clinton gaf dinsdag een persconferentie waarin zij inging op alle ophef die is ontstaan over haar e-mailgebruik. Inmiddels zijn tienduizenden e-mails overhandigd door Clinton. Zij geeft aan dat dit niet alles is. E-mails die niet werkgerelateerd zijn, zouden zijn verwijderd.