Strijders van de extremistische organisatie Islamitische Staat (IS) hebben woensdag een offensief ingezet tegen een overwegend Koerdische stad op de grens tussen Syrië en Turkije.

Dat heeft een woordvoerder van de Koerdische Democratische Eenheidspartij woensdag gezegd. 

Volgens Nawaf Khalil hebben de IS-strijders een 'grootschalig en krachtig' offensief ingezet tegen Ras al-Ayn, een stad met zo'n vijftigduizend inwoners.

De stad ligt in Syrië en herbergt een grensovergang naar Turkije. Volgens het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten wordt vooral gevochten in het westen en zuiden van de stad. In de nacht van dinsdag op woensdag wisten de IS-strijders al Tal Ghanzeer te veroveren, dat op zo'n dertig kilometer van Ras al-Ayn ligt.

Jongste jihadist

Bronnen binnen IS melden volgens Franse media dat een van de jongste Europese jihadisten in Syrië om het leven is gekomen. De dertienjarige Abu Bakr al-Faransi uit Frankrijk zou twee maanden geleden zijn omgekomen toen het Syrische regeringsleger zijn basis in de omgeving van Homs aanviel. 

Abu Bakr al-Faransi groeide op in een achterbuurt van Straatsburg. Afgelopen zomer ging hij met zijn ouders, broers en zussen naar het Midden-Oosten. Ze wilden het lichaam ophalen van een broer, die in juli was omgekomen in de jihad. Abu Bakr sloot zich vervolgens aan bij IS. In oktober stierf een tweede broer van hem, ook in de jihad. Het is niet bekend waar de rest van de familie nu is.

Een vertegenwoordiger van de extremisten noemde Abu Bakr ''een goede jongen, vastberaden''. Hij voegde eraan toe ''blij voor hem'' te zijn dat hij nu martelaar was geworden.