Japan herdenkt woensdag de slachtoffers van de zeebeving en tsunami in het noordoosten van het land en de kernramp bij Fukushima, exact vier jaar geleden. 

De rampen van 11 maart 2011 kosten aan circa 19.000 mensen het leven.

De zeebeving nabij Sendai, voor de Japanse kust was met 9.0 op de schaal van Richter een de zwaarste trillingen wereldwijd sinds 1900. De beving veroorzaakte vervolgens een tsunami die als een 'moorddadige vloedgolf' over het land spoelde.

Het verwoestende water trof ook de kerncentrale in Fukushima. Een zogeheten meltdown was het gevolg en radioactief materiaal werd verspreid.

Minuut stilte

In Japan werd woensdag vanaf vroeg in de ochtend gebeden. Verder werd om 14.46 uur (lokale tijd), de tijd dat de natuurramp het noordoosten van Japan hard raakte, een minuut stilte in acht genomen. In Tokio hangen de vlaggen halfstok en herdenkt keizer Akihito de slachtoffers.

Vier jaar na de catastrofe gaat de wederopbouw nog altijd erg traag. Tienduizenden Japanners leven in geïmproviseerde huizen, een soort containers. Er is een gebrek aan bouwlieden. Daarnaast zijn de kosten voor bouwmaterialen fors gestegen.

Video: Natuur -en kernramp Japan: 4 jaar geleden