Het parlement van de Amerikaanse staat Utah heeft een wet aangenomen die het voltrekken van de doodstraf door een vuurpeloton mogelijk maakt.

De parlementsleden willen er zeker van zijn dat in hun staat de doodstraf op een alternatieve manier mag worden voltrokken. Zij willen erop voorbereid zijn als er in de nabije toekomst bij een executie geen injectiemiddelen voorradig zijn.

Een groeiend aantal Europese medicijnproducenten besluit de verkoop te staken, om te voorkomen dat hun middelen worden gebruikt voor dodelijke injecties.

Utah is de eerste staat die op het dreigende tekort aan de juiste injectiemiddelen voorbereid wil zijn. In de wet staat dat een vuurpeloton kan worden samengesteld als Justitie een maand voor een executie geen dodelijke injecties beschikbaar heeft.

Humaan

De senator die het voorstel indiende, stelde dat een vuurpeloton een humane en snelle manier is om de doodstraf te voltrekken. De laatste tijd leverde een aantal executies per injectie problemen op, waardoor de terdoodveroordeelde vaak lang moest lijden. In Arizona duurde het door een foutje bijna twee uur voordat een man overleed.

Een ruime meerderheid van de senaat van Utah stemde in met het voorstel. De wet wordt van kracht als gouverneur Gary Herbert hem ondertekent. Herbert heeft nog niet gezegd wat hij gaat doen.

Ook andere staten die de doodstraf kennen, hebben problemen met de bevoorrading van effectieve dodelijke injectiemiddelen. In Oklahoma wordt overwogen dodelijk gas in te zetten als alternatief.

Video: Utah stemt voor herinvoering vuurpeloton