Hillary Clinton heeft dinsdagavond (Nederlandse tijd) gereageerd op de ophef die is ontstaan nadat uitkwam dat zij als minister van Buitenlandse Zaken zakelijke e-mails via haar privémailaccount verstuurde. 

Het ministerie schrijft voor dat ministers hun zakelijke e-mails uitsluitend via het zakelijke account moeten versturen.

In de periode van 2009 tot 2013 zou Clinton zich echter niet aan dat voorschrift hebben gehouden. Eind vorig jaar besloot Clinton om ongeveer alsnog 55.000 e-mails aan het ministerie te geven.

Clinton stelt dat het simpelweg "handiger" was om haar privé-adres te gebruiken: anders had ze naar eigen zeggen twee telefoons en twee adressen moeten gebruiken.

Ze erkent, "met de kennis van nu", dat ze anders had moeten handelen. Clinton zegt echter ook dat ze alle werkgerelateerde mails en privé-mails inmiddels heeft overgedragen voor het onderzoek en niets onwettigs heeft gedaan. 

Video: Clinton geeft openheid over e-mails

Onderzoek

Het ministerie zoekt de komende maanden met name naar gevoelige informatie die Clinton misschien niet via het privé-account had mogen versturen. 

Het onderzoek duurt naar verwachting enkele maanden, vanwege de grote hoeveelheid mails. Het ministerie zal de e-mails op een website publiceren.