In een trailer voor een documentaire van de Russische tv-zender Rossiya-1 spreekt president Vladimir Poetin openhartig over de annexatie van de Krim. 

Ook vertelt Poetin in de zondag op Youtube geplaatste preview dat zijn troepen klaarstonden om op te rukken naar het Oekraïense Donetsk om de afgezette president Viktor Janoekovitsj te redden, aldus internationale media maandag.

Begin 2014 viel in Oekraïne het regime van de pro-Russische Janoekovitsj. In Moskou werd gedurende een nacht overlegd over hoe Janoekovitsj gered kon worden uit de handen van de woedende Oekraïners, legt Poetin uit in het filmpje van de staatszender.

''Hij zou vermoord worden. We namen voorbereidingen om hem zo snel mogelijk uit Donetsk te halen, via het land, de zee of de lucht. Zware machinegeweren werden geïnstalleerd om te voorkomen dat we te veel zouden moeten praten.''

Rostov

Janoekovitsj dook echter op in de Russische stad Rostov en is sindsdien niet meer in Oekraïne geweest.

''We stopten om 7.00 uur 's ochtends. Toen we vertrokken, zei ik: 'We moeten zorgen dat de Krim weer onderdeel van Rusland wordt''', aldus Poetin. Vier dagen later bezetten militairen het regionale parlement van de Krim. In eerste instantie ontkende Rusland alle betrokkenheid bij die coup, maar later gaf het Kremlin toe dat de Russen erachter zaten.

Wanneer de documentaire Huiswaarts volledig wordt uitgezonden is niet bekendgemaakt door de tv-zender, die wordt gerund door de Russische overheid.

Dossier Oekraïne