De Spaanse politie op de eilandengroep Balearen heeft de hulp ingeroepen van de Britse politie voor het veilig houden van toeristische uitgaansgelegenheden.

Ook hopen de Spanjaarden dat de Britten kunnen helpen bij het verzamelen van informatie over bendes uit Manchester en Liverpool die in de zomer de stad San Antonio onveilig maken.

Daarover berichtte de Britse krant The Telegraph vrijdag. De autoriteiten in Spanje zijn in gesprek met de Britse politieraad over een samenwerking. Als de agenten naar de eilanden komen om te surveilleren, dan kunnen ze in ieder geval rekenen op een gratis slaapplaats. Volgens burgemeester Pepita Gutierrez van San Antonio hebben hoteleigenaren kamers aangeboden.

De Engelse bendes in San Antonio zouden zich voordoen als toeristen en zich schuldig maken aan onder meer drugshandel. De Britse agenten "begrijpen de taal en kennen de eigenaardigheden van hun landgenoten", zei een woordvoerder van de lokale overheid in Balearen. "Ze zullen de veiligheid verbeteren die wij zowel toeristen als inwoners willen bieden."

Als de Britse politie zich concentreert op de veiligheid en bendes, dan hebben de Spanjaarden meer tijd om bijvoorbeeld te controleren of cafés en discotheken zich aan de openingstijden houden.

De Britse politie heeft vooralsnog alleen bij voetbalwedstrijden agenten in het buitenland ingezet. Vorig jaar hebben Duitse en Franse politiekorpsen de Spanjaarden al wel bijgestaan op het eiland Majorca.