Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken doet onderzoek naar de zakelijke mailtjes die oud-minister Hillary Clinton vanaf haar privémailaccount verstuurde.

Er wordt niet gezocht naar informatie die Clinton mogelijk verborgen wilde houden, maar naar gevoelige informatie die ze misschien niet via de account had mogen versturen.

Dat schrijft The Washington Post vrijdag op basis van uitspraken van een hooggeplaatste functionaris. Er zijn strenge veiligheidsregels voor het versturen van gevoelige informatie.

Het kan zijn dat Clinton zich daar niet aan heeft gehouden toen ze overheidszaken via haar privéaccount regelde. Het onderzoek duurt naar verwachting enkele maanden, vanwege de grote hoeveelheid mailtjes.

Volgens ABC News hield Clinton zich tijdens haar periode als minister van 2009 tot 2013 niet aan de regels van het ministerie. Een functionaris zei tegen de zender dat medewerkers alleen privéaccounts mogen gebruiken als ze de mails in overheidscomputers opslaan. Eind vorig jaar besloot Clinton pas om ongeveer 55.000 e-mails aan het ministerie te geven.

Video: Onderzoek naar e-mails Clinton

Gevoelige informatie

Ook wist de functionaris te vertellen dat Clinton, in strijd met de regels, waarschijnlijk "gevoelige maar niet geheime" informatie verstuurde. Dat mag alleen bij hoge uitzondering via een persoonlijke mailaccount. Clinton gebruikte als minister nooit een overheidsmailadres.

Clinton kwam eerder al in de verdrukking door het gebruik van haar persoonlijke mailaccount. Dat is omstreden en mogelijk in strijd met de federale wet op verslaglegging. De oud-minister kreeg forse kritiek van experts en juristen.