Jihadgroep al-Nusra, de officiële afdeling van al-Qaeda in Syrië, heeft donderdag de dood van haar militaire leider gemeld.

 ''De Islamitische Natie bloedt vanwege het nieuws over het martelaarschap van commandant Abu Humam'', meldt de jihadistische groepering.

CNN meldde op gezag van ''een veiligheidsbron die is geïnformeerd door de Syrische inlichtingendiensten'' dat commandant Abu Humam al-Shami en twaalf andere hooggeplaatste figuren van al-Nusra om het leven zijn gekomen door twee bombardementen van de Syrische luchtmacht.

De Syrische regering liet zelf ook weten dat de strijdkrachten de commandant hebben gedood.

Amerika

Twee anonieme bronnen binnen het Syrische verzet hadden eerder tegen persbureau Reuters beweerd dat de door Amerika geleide coalitie verantwoordelijk was voor het bombardement in de provincie Idlib.

Een Amerikaanse functionaris liet echter al snel weten dat de coalitie daar de afgelopen 24 uur helemaal geen bombardementen heeft uitgevoerd.

Het zou niet de eerste keer zijn dat een jihadleider ten onrechte dood wordt verklaard. Toch meldde ook het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten, een organisatie van Syrische ballingen die de strijd via een netwerk van informanten volgt vanuit Groot-Brittannië, de dood van Al-Shami.

Ervaren jihadist

De militaire leider van al-Nusra was een ervaren jihadist: hij heeft in het verleden onder meer in Afghanistan en Irak gevochten. Uiteindelijk kwam hij terecht bij al-Nusra, een van de jihadistische groeperingen die oorlog voert tegen het regime van president Bashar al-Assad.

Al-Nusra heeft ook herhaaldelijk strijd geleverd met andere groeperingen, van het door het Westen gesteunde Vrije Syrische Leger tot aan terreurbeweging Islamitische Staat (IS).