Het leek er begin februari op dat vrede in Zuid-Sudan dichterbij kwam, maar donderdag is die hoop ogenschijnlijk de grond in geboord. Bij aanvallen van rebellen kwamen vijftien soldaten om.

Als reactie is het leger ten aanval getrokken, aldus een woordvoerder van het leger. ''Het leger zal niet in de loopgraven blijven en wachten tot de rebellen telkens weer aanvallen. We beginnen in beweging te komen.''

Zuid-Sudan ontstond in 2011, toen het zich afscheidde van het noordelijke gedeelte van Sudan. Na een bloedig conflict met de noorderbuur, begon in 2013 een gevecht tegen rebellen onder leiding van Riek Machar. Tienduizenden mensen kwamen om, twee miljoen mensen sloegen op de vlucht.

In februari werd een akkoord gesloten tussen Machar en president Salva Kiir. Gesprekken die daarop volgden liepen echter op niets uit; de leiders konden het niet eens worden over hoe ze de macht zouden verdelen. Vrijdag schuiven de twee leiders opnieuw aan voor overleg onder toeziend oog van Afrikaanse bemiddelaars.

Oliestad

De wapens van de rebellen hebben nooit echt gezwegen. Zo beschoten ze ook in februari nog een oliestad en ontvoerden ze 89 kinderen, vermoedelijk zodat ze gedwongen kunnen vechten voor de rebellen. De rebellen van Machar zijn overigens niet alleen; vermoedelijk vechten er zo'n twintig groepen in het piepjonge land.

Nederland neemt met dertig militairen en politiemensen deel aan een VN-missie in Zuid-Sudan, genaamd Unmiss. Die missie moet de burgerbevolking beschermen tegen de voortdurende strijd. Vorige week nog verlengde Nederland de steun aan die missie met een jaar.