De Egyptische president Abdel-Fattah al-Sisi heeft donderdag zeven ministers van hun huidige functie gehaald. De minister van Binnenlandse Zaken, Mohammed Ibrahim, krijgt vanaf nu bijvoorbeeld een grotendeels ceremoniële functie. 

Dat meldt persbureau AP op basis van de Egyptische staatstelevisie. 

Ibrahim stuurde als minister van Binnenlandse Zaken onder meer de Egyptische politie aan. Een andere politieofficier, Magdy Abdel-Ghafar, neemt nu de prominente post in. 

Ibrahim werd begin 2013 aangesteld toen president Mohammed Mursi nog aan de macht was. Hij schaarde zich met de politie grotendeels achter de betogers die het aftreden van Mursi eisten. Onder Ibrahim werd de Moslim Broederschap na de staatsgreep keihard neergeslagen. 

Recentelijk waren er relatief veel bomaanslagen in het centrum van Caïro. Deze werden toegeschreven aan islamitische militanten. De druk op de positie van Ibrahim liep door de aanslagen op. 

Ibrahim krijgt vanaf nu een adviseursrol waarin hij weinig macht kan uitoefenen. Ook de ministers van Cultuur, Toerisme, Huisvesting, Telecommunicatie en Landbouw krijgen een andere rol. 

Verkiezingen

De verschuivingen binnen het kabinet vinden plaats in de aanloop naar de Egyptische parlementsverkiezingen. Volgens de oorspronkelijke planning zou de eerste fase van de verkiezingen op 22 maart beginnen, maar de kans is groot dat dit niet gaat lukken.

De voorbereiding van de Egyptische parlementsverkiezingen ligt tot nader order stil, omdat de bestuursrechter in Caïro heeft bepaald dat de kiescommissie het werk voorlopig moet staken. Het hooggerechtshof van het land oordeelde eerder al dat een deel van de kieswet in strijd is met de grondwet.

Egypte zit al zonder parlement sinds de zomer van 2012. President al-Sisi regeert in de tussentijd per decreet. De voormalig legerleider heeft zijn regering opgedragen binnen een maand met een nieuwe kieswet te komen.

Dossier Egypte