Indonesië heeft het aanbod van Australië officieel afgewezen om twee in Indonesië ter dood veroordeelde Australiërs te ruilen tegen drie Indonesische drugshandelaren die vast zitten in Australië. 

Dat melden Indonesische media donderdag.

De Australische minister van Buitenlandse Zaken Julie Bishop deed het aanbod dinsdag in een telefoongesprek met haar Indonesische collega Retno Marsudi.

Indonesië staat op het punt de Australiërs Myuran Sukumaran (33) en Andrew Chan (31) samen met acht anderen te executeren vanwege drugsdelicten. Australië zet Jakarta onder druk om de levens van de twee te sparen.

Onder de andere ter dood veroordeelden zijn mensen uit Frankrijk, Brazilië, Filipijnen, Ghana, Nigeria en Indonesië zelf.

Geen basis

Volgens het Indonesische ministerie van Buitenlandse Zaken is er geen juridische basis voor een gevangenenruil en zijn er in de Indonesische wet geen regels voor. Volgens het departement is dat ook aan Australië gemeld. Canberra zegt daar geen informatie over te hebben gekregen.

De Indonesische procureur-generaal Muhammad Prasetyo heeft volgens The Jakarta Post bevestigd dat de voorbereidingen bijna getroffen zijn en dat de executies in de komende paar dagen zullen plaatsvinden.

Woensdag zijn de Australiërs samen met de andere veroordeelden naar het eiland Nusakambangan gebracht. Dat is de plek waar de mannen gedood zullen worden.

Video: Indonesië wijst gevangenenruil af

Video

Zorgen

Kabinetssecretaris Andi Widjajanto zei eerder dat Indonesië de zorgen van "het bevriende buurland" serieus neemt.

"We realiseerden ons dat het een soort spanning tussen Indonesië en Australië oplevert. We ervoeren eerder een vergelijkbare spanning met de Nederlandse overheid", stelde hij.

Hij verwees daarmee naar de executie van de Nederlander Ang Kiem Soei in januari. Ondanks diplomatieke inspanningen, kon de Nederlandse overheid zijn dood niet voorkomen.

Volgens Andi zijn de betrekkingen tussen Indonesië en Nederland inmiddels deels hersteld en wordt er weer onderling gecommuniceerd.