De Amerikaanse ambassadeur Mark Lippert in Zuid-Korea is donderdag (lokale tijd) gewond geraakt toen hij werd aangevallen door een gewapende man.

Dat melden Zuid-Koreaanse media op basis van officiële bronnen.

De ambassadeur werd aangevallen met een mes en is in zijn gezicht en pols geraakt. Hij is hevig bloedend overgebracht naar het ziekenhuis. De man is buiten levensgevaar.

Lippert was bij een lezing in het centrum van de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoul. Hij werd aangevallen toen hij op een stoel zat.

De 55-jarige aanvaller droeg traditionele Koreaanse kleding en riep tijdens zijn daad dat Noord- en Zuid-Korea moeten worden herenigd. Hij is lid van een groep die zich sterk maakt voor hereniging.

De aanvaller riep ook dat hij tegen militaire oefeningen was. Waarschijnlijk doelde hij op de jaarlijkse oefeningen van het Amerikaanse en Zuid-Koreaanse leger, die door Noord-Korea worden gezien als een provocatie. De man is gearresteerd en wordt door de politie verhoord.

Aanslag

De aanslag was een "aanval op het bondgenootschap van Zuid-Korea met de VS". Dat zei de Zuid-Koreaanse president Park Guen-hye donderdag. 

Volgens Noord-Korea was de aanval "een rechtvaardige straf voor de Amerikaanse oorlogsprovocatie", meldt BBC

Lippert verklaarde donderdag dat het goed met hem gaat. In het ziekenhuis kreeg hij onder andere tachtig hechtingen in zijn gezicht. ''Het gaat goed met me en ik ben in een goed humeur.'' 

Hij verklaarde verder onder de indruk te zijn van de steun die hij en zijn gezin van buiten hebben gekregen. President Barack Obama heeft de gezant telefonisch beterschap gewenst.

Video: Ambassadeur VS in Zuid-Korea aangevallen