Door een aanval op het hoofdkwartier van de Syrische veiligheidsdienst in Aleppo zijn tientallen doden gevallen. Dat meldde het Syrische Observatorium voor mensenrechten woensdag.

De aanval werd uitgevoerd door rebellen die een tunnel opbliezen die naast of onder het gebouw was gegraven. Vervolgens bestormden de strijders het gebouw. Aan beide zijden vielen tientallen doden. De opstandelingen die de aanval uitvoerden behoren onder meer tot het aan al-Qaeda gelieerde al-Nusra Front.

De getroffen veiligheidsdienst valt onder de Syrische luchtmacht en is een van de machtigste Syrische veiligheidsdiensten. Het gebouw lag in het westen van Aleppo, een stad in het noorden van Syrië verdeeld tussen rebellen en het Syrische regime en waar de afgelopen tijd zwaar gevochten wordt.

VN-gezant Staffan de Mistura probeert een staakt-het-vuren in Aleppo te bewerkstelligen. Regeringstroepen zetten vorige maand een groot offensief in in een poging de opstandelingen in Aleppo te omsingelen maar de aanval is afgeslagen.

Bolwerk

Het Vrije Syrische Leger heeft zijn bolwerk in het oosten van Aleppo; de regering controleert het westen van de stad.

In Aleppo, na de hoofdstad Damascus de belangrijkste stad in het land, wordt voortdurend hevig gevochten tussen het leger en regeringsgezinde milities enerzijds en een reeks rebellengroepen, zoals het extremistische Nusra Front, anderzijds.

Syrische burgeroorlog blijft fel en complex l Interview met HRW-onderzoeker over Syrië

Chronologie van de Syrische burgeroorlog l Dossier Syrië