Het proces tegen de verdachte van de aanslag op de marathon van Boston is woensdagmiddag (Nederlandse tijd) begonnen. 

De 21-jarige Dzjochar Tsarnajev wordt verantwoordelijk gehouden voor het plannen en plegen van de aanslag op 15 april 2013. Drie mensen kwamen om toen twee bommen afgingen bij de finish van de marathon.

Meer dan 260 mensen raakten gewond. Ook zou Tsarnajev een agent hebben gedood in de klopjacht die de politie organiseerde  na de aanslag.

Tientallen slachtoffers bevolkten woensdag de publieke tribune in de rechtszaal in Boston, aldus lokale media.

Broer

De oudere broer van Dzjochar, Tamerlan, kwam om in een vuurgevecht met de politie. De advocaten van Dzjochar begonnen zoals verwacht met het gegeven dat de radicaal-islamitische ideeën van hun cliënt en de plannen voor een aanslag afkomstig waren van Tamerlan. 

"Hij is het", aldus een advocaat van Dzjochar, verwijzend naar het aandeel van de jongste broer in het plegen van de aanslag. "Het enige waarin we het niet eens zijn met de aanklager is waarom Dzjochar het heeft gedaan."

Het proces gaat waarschijnlijk enkele maanden in beslag nemen. Dinsdag werd de selectie van de jury afgerond. 

Video: Proces tegen bommenlegger Boston begonnen

Doodstraf

Inzet voor de verdediging is Tsarnajev te behoeden voor de doodstraf. Het Openbaar Ministerie heeft al duidelijk gemaakt dat het de zwaarste straf tegen de nu 21-jarige verdachte eist. 

De aanklacht tegen Tsarnajev telt dertig punten en heeft ook betrekking op de schietpartij enkele dagen na de aanslag. Voor zeventien punten is de hoogste straf de doodstraf. De verdachte houdt vast aan zijn onschuld, waarmee de aanklagers meteen in hun openingspleidooi de vloer aanveegden.

''De gedaagde was er niet om de wedstrijd te bekijken. Hij deed zich voor als toeschouwer maar had moord in gedachten'', aldus een van de aanklagers. William Weinreb beschuldigde Tsarnajev er voorts van een snelkookpanbom meegenomen te hebben die was ''ontworpen om mensen aan stukken te scheuren en een bloederig spektakel te scheppen''.

De veiligheidsmaatregelen rond het proces zullen vermoedelijk zeer scherp zijn. Toen de jury voor deze zaak werd samengesteld, werden tientallen veiligheidsagenten in en rond het gerechtsgebouw geposteerd. 

Dit moet u weten over de zaak rond de aanslag in Boston