De Britse overheid heeft het asielverzoek van een Nigeriaanse vrouw die zegt dat ze lesbisch is, afgewezen omdat zij kinderen heeft uit een eerdere relatie met een man. 

Dat maakt haar een hetero, geen homo, vindt Londen. De vrouw en haar aanstaande echtgenote zijn naar de rechter gestapt, meldden Britse media woensdag.

Homo's kunnen in Groot-Brittannië, net als in Nederland, asiel krijgen als ze in hun thuisland dreigen te worden vervolgd om hun geaardheid.

Tijdens een zitting verklaarde de Britse landsadvocaat dat Aderonke Apata ''geen deel uitmaakt van de sociale groep die bekendstaat als lesbiennes''. In plaats daarvan zou ze zich ''hebben laten gaan in activiteiten met hetzelfde geslacht''.

Hij voegde er aan toe: ''Je kunt niet de ene dag een hetero zijn en de andere dag lesbisch. Net zoals je niet van ras kunt veranderen.'' De advocaat van de vrouw noemt dat diep beledigend en achterhaald.

Gevlucht

Apata vluchtte in 2004 naar Groot-Brittannië. Ze komt uit een christelijke familie, maar was getrouwd met een islamitische man. Volgens Apata wilde ze met het huwelijk verbergen dat ze eigenlijk een relatie met een vrouw had. Een shariarechtbank zou achter haar geaardheid zijn gekomen en haar ter dood hebben veroordeeld. Een ex-vriendin zou zijn vermoord.

Apata heeft nu opnamen van haar seksleven gemaakt om te laten zien dat ze echt lesbisch is. Ze krijgt veel steun. Een internetpetitie werd tienduizenden keren ondertekend. Onlangs kreeg ze een National Diversity Award.

Homoseksualiteit is in Nigeria streng verboden. Homo's kunnen veertien jaar celstraf krijgen. Wie een homorechtenorganisatie steunt, riskeert tien jaar cel. Bovendien is er op straat veel geweld tegen homo's.