In een kolenmijn in Oost-Oekraïne heeft woensdagochtend een ontploffing plaatsgevonden. Over het dodental bestaat onduidelijkheid: aanvankelijk werd gesproken van 32 doden, maar de voorzitter van het Oekraïense parlement kan slechts één dode bevestigen. 

Hulpverleners zijn een reddingsoperatie gestart om eventuele mijnwerkers die zich nog in de mijn bevinden te redden. Zij zijn echter nog niet bij de plek van de explosie aangekomen, omdat er giftige gassen in de mijn aanwezig zijn. Die gassen moeten eerst verwijderd worden, voordat de reddingswerkers kunnen afdalen.

Bij de ingang van de mijn wachten wanhopige familieleden op nieuws. Mogelijk zitten er nog tientallen mensen vast onder de grond, al is dat niet zeker. Op het moment van de explosie zouden ongeveer zeventig mensen aan het werk zijn geweest.

Volgens een woordvoerder van reddingwerkers in de regio is het mijnongeluk niet veroorzaakt door gevechten in de regio rondom de mijn. 

Video: Familieleden wachten op nieuws

Dodelijkste mijnongeluk

Het ongeluk gebeurde in de kolenmijn Zasjadko bij de stad Donetsk. Daar was in 2007 het dodelijkste mijnongeluk in de Oekraïense geschiedenis (foto). Meer dan honderd kompels kwamen toen om het leven door een explosie. De mijn wordt gerund door een pro-Russisch parlementslid.

Zoals in meer vroegere Sovjetstaten wordt de mijnbouw in Oekraïne geplaagd door ongelukken. Die zijn vaak te wijten aan de slechte veiligheidsvoorzieningen en de verouderde schachten en andere infrastructuur.

Achtergrond: Kolenmijnen zitten in het DNA van Donetsk l Alle berichten over Oekraïne