Een documentaire over een fatale verkrachting mag voorlopig niet in India worden vertoond. Een van de daders zegt daarin namelijk dat de aanval de schuld van het slachtoffer was.

Dat was "aanstootgevend en beledigend", aldus de Indiase politie woensdag.

Zes mannen vergrepen zich in 2012 aan een 23-jarige vrouw in een bus. Ze werd bovendien ernstig mishandeld met ijzeren staven.

Volgens de ter dood veroordeelde Mukesh Singh zou dat niet zijn gebeurd als de vrouw zich niet had verzet. "Als ze wordt verkracht, moet een vrouw zich niet verzetten. Ze moet zich stilhouden en de verkrachting toestaan", zei hij.

In het interview toont de man ook geen enkel berouw. Hij zegt: "Een net meisje zwerft niet rond om negen uur 's avonds. Een meisje is veel verantwoordelijker voor verkrachting dan een jongen."

Video: India verbiedt documentaire over verkrachting

'Onredelijk'

Documentairemaakster Leslee Udwin noemt het verbod onredelijk. De documentaire had op 8 maart, internationale vrouwendag, moeten worden vertoond. De publicatie in andere landen gaat wel gewoon door.

In Nederland zendt de IKON de film India's dochter op dinsdag 10 maart uit. De omroep is coproducent van de documentaire, samen met onder meer de BBC. India's dochter is te zien op NPO2 om 23.00 uur.