Een Braziliaanse rechter heeft het visum voor de Italiaanse ex-terrorist Cesare Battisti ingetrokken en zijn uitzetting gelast. 

Een federale rechter oordeelde dat Battisti geen recht heeft op het visum, omdat hij in Italië is veroordeeld, aldus de Braziliaanse autoriteiten dinsdag.

Brazilië kan Battisti nu nog niet direct uitzetten, omdat hij in beroep kan gaan tegen het besluit. In 2011 kreeg Battisti toestemming om in Brazilië te blijven wonen en werken.

Hij was in de jaren zeventig lid van een communistische terreurbeweging en is in 1993 in Italië bij verstek veroordeeld tot levenslang wegens vier politieke moorden in 1978 en 1979. Hij woonde lange tijd in Frankrijk, maar toen Parijs in 2004 besloot hem uit te leveren aan zijn geboorteland, vluchtte hij met een vals paspoort naar Brazilië.

De voormalige terrorist kreeg in Brazilië politiek asiel, tot woede van Italië. In 2007 werd hij opgepakt, maar tot uitlevering kwam het niet door tussenkomst van de toenmalige president Luiz Inácio Lula da Silva.