Het politiekorps van Ferguson in de Amerikaanse staat Missouri heeft stelselmatig de grondwettelijke rechten van de zwarte inwoners geschonden. Politieagenten hebben jarenlang buitensporig geweld tegen zwarten gebruikt.

Dat blijkt uit een onderzoek van het ministerie van Justitie, aldus The New York Times dinsdag.

Uit het onderzoek blijkt onder meer dat zwarten vaak in het verkeer worden aangehouden zonder dat daar een reden voor is.

Ook zijn bij het onderzoek e-mails met racistische grappen van agenten over zwarten opgedoken. Ongeveer 93 procent van de arrestaties door de politie in Ferguson betreft zwarten, terwijl ze 67 procent van de bevolking vormen.

Politiedocumenten

Een medewerker van het ministerie van Justitie gaf dinsdag een samenvatting van het onderzoeksrapport vrij. Vermoedelijk presenteert het ministerie woensdag het volledig rapport over het politieoptreden in Ferguson.

Onderzoekers hebben honderden interviews gehouden en 35.000 bladzijden aan politiedocumenten bestudeerd. Agenten in Ferguson wacht nu vermoedelijk de keuze tussen een schikking of vervolging wegens het schenden van de grondwet.

Schietpartij

Justitie onderzocht het korps in Ferguson, nadat een politieagent afgelopen zomer in de stad een ongewapende zwarte tiener had doodgeschoten.

Volgens Amerikaanse media is het ministerie van Justitie het onderzoek naar de schietpartij aan het afronden en zal het geen aanklacht tegen de man adviseren.

Bekijk beelden van de rellen die destijds ontstonden