De Amerikaanse klokkenluider Edward Snowden zou willen terugkeren naar de Verenigde Staten (VS). Snowden verblijft sinds augustus 2013 in Rusland.

"Snowden is klaar om terug te keren naar de VS, maar onder de voorwaarde dat hij de garantie op een juridisch en onpartijdig proces krijgt", aldus Snowdens Russische advocaat Anatoly Kucherena tijdens de presentatie van zijn boek.

Dat het meldt Russische persbureau TASS.

Volgens Kucherena wordt de terugkeer van Snowden naar zijn thuisland door een groep juristen uit verschillende landen bekeken. De advocaat heeft van de Amerikaanse procureur-generaal al de garantie gekregen dat Snowden bij terugkeer in ieder geval niet de doodstraf zal krijgen.

Politiek asiel

"Ze willen garanderen dat Snowden de doodstraf niet krijgt, maar niet dat hij een eerlijk proces zal krijgen", aldus Kucherena. "En dat wordt ook nog eens gegarandeerd door de procureur-generaal, die niet eens invloed heeft op gerechtelijke beslissingen."

Volgens zijn advocaat heeft Snowden sinds zijn verblijf in Rusland geen informatie meer met journalisten gedeeld. In 2013 deelde Snowden wel een grote hoeveelheid informatie met onder meer journalist Glenn Greenwald. Dat gebeurde op een hotelkamer in HongKong.

Snowden kreeg die geheime informatie over onder meer Amerikaanse veiligheidsdiensten in handen toen hij voor de NSA werkte. Snowden wordt in de VS beschuldigd van spionage, en zijn paspoort is ingetrokken. Na een jaar van tijdelijk politiek asiel kreeg hij een Russische verblijfsvergunning voor drie jaar.

Video: Snowden mag nog 3 jaar in Rusland blijven