De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft dinsdagmiddag (Nederlandse tijd) het Amerikaanse Congres toegesproken over Iran.

Netanyahu werd bij binnenkomst met luid gejuich en een staande ovatie ontvangen. Hij bedankte het Congres voor de gelegenheid, en voor de trouwe steun aan Israël. Iran is, zo benadrukte Netanyahu kort na zijn introductie opnieuw, een bedreiging voor de hele wereld.

"We moeten samen sterk staan om de Iraanse mars van verovering, onderdrukking en terreur te stoppen", aldus Netanyahu. Dat Iran ook tegen Islamitische Staat (IS) strijdt, maakt het land volgens de Israëlische premier nog geen vriend van Amerika. IS strijdt met hakmessen en Youtube, Iran wellicht binnenkort met atoombommen, aldus Netanyahu.

Iran zou volgens Netanyahu binnen enkele weken een nucleair arsenaal kunnen produceren. Een akkoord over het nucleair programma en het verlichten van sancties hebben volgens de premier een averechts effect. Als de druk op Iran wordt verlaagd, wordt het voor Iran makkelijker om kernwapens te produceren. 

Omstreden

De toespraak is omstreden: de Republikeinen in het Congres hebben Netanyahu zonder instemming van president Barack Obama uitgenodigd. Obama had kort voor de uitnodiging aangekondigd een veto te zullen uitspreken als een voorstel voor nieuwe sancties tegen Iran zijn bureau zou bereiken.

De Verenigde Staten proberen met Iran tot een overeenkomst te komen over het nucleaire programma van het land. Israël bekijkt die ontwikkelingen met argusogen: Iran is de aartsvijand van Israël en Netanyahu dringt er bij Amerika op aan dat Iran niet te vertrouwen is. 

Obama stelt dinsdag na afloop van de toespraak dat Netanyahu in zijn speech geen "bruikbare alternatieven" heeft geboden voor gesprekken met Iran. De Amerikaanse president was net als de minister van Buitenlandse Zaken, John Kerry, niet aanwezig bij de toespraak. 

Video: De toespraak van Netanyahu

Niet aanwezig

Zeker 53 Democratische congresleden hadden al aangekondigd niet aanwezig te zijn bij de toespraak van Netanyahu, meldt CNN

In Israël is de speech van Netanyahu ook omstreden: op 17 maart worden in Israël verkiezingen gehouden en veel tegenstanders van Netanyahu verdenken hem ervan de gelegenheid in Washington te gebruiken als een platform voor zijn ideeën in zijn verkiezingscampagne.

Netanyahu stelde dinsdagmiddag teleurgesteld te zijn over de heisa die zijn toespraak teweeg heeft gebracht. Hij stelde dat hij niet om politieke redenen heeft gekozen om in te gaan op de uitnodiging van de Republikeinen.