Woensdag begint de rechtszaak tegen Dzjochar Tsarnajev, die verantwoordelijk wordt gehouden voor de aanslag op de marathon van Boston in 2013. Drie mensen kwamen om en zeker 260 mensen raakten gewond. Dit moet u weten over de zaak. 

Tsarnajev kan de doodstraf krijgen.

Volgens het Openbaar Ministerie (OM) plaatste hij op 15 april 2013, samen met zijn oudere broer Tamerlan, twee zelfgemaakte bommen bij de aankomst van de marathon.

Tsarnajev plande de aanslag volgens de aanklagers zorgvuldig, geïnspireerd door het radicale gedachtegoed van terreurbeweging al-Qaeda. 

De broers, oorspronkelijk afkomstig uit Kirgizië, zouden de aanslagen hebben gepleegd uit wraak voor de Amerikaanse militaire interventie in het Midden-Oosten. Een briefje dat Tsarnajev schreef terwijl hij - op de vlucht voor de politie - schuilde in een boot in een achtertuin, wijst ook in die richting. Broer Tamerlan stierf in een vuurgevecht met de politie. 

De verdediging zal proberen Tsarnajev te 'humaniseren'.

Naar alle waarschijnlijkheid zullen de advocaten van de 21-jarige Djzochar beargumenteren dat hij in grote mate werd beïnvloed en gedomineerd door zijn vijf jaar oudere broer. De radicale islamitische ideeën zouden niet van Dzjochar zelf komen, maar van Tamerlan. 

"Bij iemand die zo jong is, zou het de strategie van de verdediging kunnen zijn om hem menselijk te maken", aldus rechtenexpert Deborah Denno volgens persbureau Reuters. Als de juryleden Dzjochar gaan beschouwen als mens in plaats van een monster, kan hij misschien de doodstraf ontlopen. Dan krijgt hij waarschijnlijk nog altijd een levenslange celstraf. 

De selectie van de jury is inmiddels afgerond.

In totaal heeft die selectie twee maanden geduurd. De kandidaten werden langdurig ondervraagd door de rechter, aanklagers, en advocaten.

Sommige van de kandidaten gaven meteen aan niet onpartijdig te kunnen zijn en Tsjarnaev al schuldig te achten. Anderen stelden morele bezwaren tegen de doodstraf te hebben. Ook waren er volgens persbureau AP veel mensen die zeiden persoonlijk betrokken te zijn bij het drama, wat onpartijdigheid in de weg zou staan. 

De selectie van de jury duurde bovendien langer dan verwacht omdat Boston enkele keren geheel werd lamgelegd door sneeuwval. 

Rechter George A. O'Toole Jr. heeft inmiddels ongeveer zeventig mensen geschikt bevonden om in de jury plaats te nemen. Uiteindelijk zullen twaalf juryleden en zes vervangers gekozen worden. 

Het proces neemt waarschijnlijk enkele maanden in beslag. 

De rechter heeft al aangegeven dat het proces zeker tot juni kan gaan duren. Honderden mensen zijn aangemerkt als getuige. Zij zullen worden gehoord. 

Woensdag krijgen beide partijen eerst de kans om de zaak feitelijk uiteen te zetten. Kort daarna volgt de bewijsvoering. Afgelopen vrijdag werd de laatste poging van de advocaten van Tsarnajev om de rechtszaak de verplaatsen van Boston naar een andere stad afgewezen.