Honderden meisjes uit de omgeving van de Britse universiteitsstad Oxford zijn mogelijk slachtoffer geworden van seksueel misbruik door criminele bendes. 

Volgens een onderzoekscommissie zijn in zestien jaar tijd mogelijk wel 373 meisjes slachtoffer geworden.

De commissie presenteerde dinsdag haar bevindingen over de ''schokkende en weerzinwekkende seksuele uitbuiting'', zoals voorzitter Maggie Blyth het volgens de BBC omschreef.

Ze bood namens de instanties in Oxfordshire haar excuses aan ''omdat het zo lang duurde voordat ze in de gaten hadden wat er gaande was''.

Volgens het onderzoek werkten de aurotiteiten langs elkaar heen en werd misbruik niet als zodanig herkend. Meisjes tussen de elf en vijftien jaar oud die ten prooi vielen aan pooiers, werden gezien als ''moeilijke meisjes die slechte beslissingen namen''.

Eerdere zaak

De zaak kwam pas aan het rollen toen in 2013 een groep van zeven mannen werd veroordeeld voor het langdurig prostitueren, verkrachten, drogeren en mishandelen van zes jonge meisjes.

Ze kregen minimale celstraffen van vijftien tot twintig jaar. Uit nader onderzoek bleek dat de zaak niet op zichzelf stond en er veel meer meisjes zijn misbruikt.

Video: Mogelijk honderden meisjes Oxford misbruikt