Iran wil best blijven praten over zijn nucleaire programma, maar de suggestie van de Amerikaanse president Barack Obama om tien jaar lang alle 'gevoelige' activiteiten op nucleair gebied stil te leggen noemt het land onacceptabel.

''Obama heeft zijn opvatting geuit in onacceptabele en dreigende bewoordingen'', aldus de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Javad Zarif.

''Iran zal geen buitensporige en onlogische eisen accepteren'', citeerde het Iraanse persbureau Fars de minister.

Obama opperde zijn plan maandag in een interview met Reuters. Hij wil graag een akkoord sluiten met de Islamitische Republiek, maar dan moet dat wel iets om het lijf hebben.

De Verenigde Staten beschuldigen Iran er al jaren van dat het probeert kernwapens te maken. Teheran ontkent dat steevast en zegt alleen vreedzame bedoelingen te hebben, met name energieopwekking.

Betere sfeer

Hoewel de toon dinsdag stekelig was, verlopen de onderhandelingen over het Iraanse atoomprogramma de afgelopen tijd in een betere sfeer dan lange tijd het geval was.

Sinds Iran in de persoon van Hassan Rohani een gematigder president heeft, ontdooiden de betrekkingen en kwam het al tot voorlopige afspraken. Over een definitief akkoord moeten de wereldmachten en Iran het nu nog eens zien te worden.

De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Frank-Walter Steinmeier, die ook aan de onderhandelingstafel zit, is optimistisch gestemd. Hij zei dinsdag dat het afgelopen jaar ''meer vooruitgang is geboekt dan in het vorige decennium''.