Duizenden Russen nemen dinsdag afscheid van Boris Nemtsov, de liberale oppositieleider die vrijdag in de buurt van het Kremlin in Moskou werd doodgeschoten.

Met rode rozen in hun handen sloten vrienden, aanhangers en andere belangstellenden dinsdagochtend aan in een lange rij voor het Sacharov Museum, waar het lichaam van Nemtsov ligt opgebaard.

Urenlang stonden ze daar dinsdagmorgen te wachten op hun beurt om de omgebrachte politicus de laatste eer te bewijzen door langs de open kist met zijn lichaam te lopen. Rond de kist ontstond al snel een bloemenzee.

Nemtsovs lichaam wordt dinsdagmiddag ter aarde besteld op de Trojekurovskoje-begraafplaats, aan de westrand van de hoofdstad.

Daar liggen veel prominente Russen begraven. Een van hen is de eveneens vermoorde journaliste Anna Politkovskaja, die zich net als Nemtsov uiterst kritisch opstelde tegenover de macht en in 2006 werd doodgeschoten.

Na de begrafenis is er een rouwbijeenkomst voor het publiek in het Sacharov Museum.

Geen visum

Niet iedereen die de uitvaart wil bijwonen, krijgt daartoe de gelegenheid. Meerdere Oost-Europese politici, onder wie de voorzitter van de Poolse senaat, hebben geen visum gekregen.

Ook de Russische oppositieleider Aleksej Navalny moet verstek laten gaan, want hij zit in de gevangenis voor het bijwonen van een demonstratie in weerwil van zijn huisarrest. Navalny had de rechter verzocht om tijdelijke vrijlating, maar kreeg nul op het rekest.

Livestream: Afscheid Nemtsov

Vladimir Poetin

De Russische president Vladimir Poetin en premier Dmitri Medvedev wonen de uitvaart van hun omgebrachte politieke tegenstander niet bij.

Wel is vicepremier Arkady Dvorkovich namens de regering aanwezig. Net als veel andere aanwezigen had hij rode bloemen meegebracht.

Oppositie in Rusland

Oppositie in Rusland
Oppositie in Rusland
Foto: ANP

Onderscheiding

Nemtsov heeft op de dag van zijn begrafenis de Oekraïense Orde voor Vrijheid ontvangen. De Oekraïense president Petro Porosjenko maakte dinsdag bekend dat de Kremlincriticus is onderscheiden.

"Wij, Oekraïners, zullen Boris altijd herinneren als de echte patriot van Rusland en als een echte vriend van Oekraïne. Zijn leven bewees dat die twee dingen elkaar niet hoeven tegen te spreken, tenzij je dat zelf wilt", sneerde Porosjenko duidelijk naar Poetin. "Helden sterven niet".

Herdenken

Maandag liepen al tienduizenden Russen mee in een stoet door Moskou om de doodgeschoten oppositiepoliticus te herdenken.

Nemtsov werd vrijdag doodgeschoten op een brug in Moskou nabij het Kremlin. Op Nemtsov zouden acht schoten zijn afgevuurd. Vier daarvan zouden de criticus van het Kremlin hebben geraakt.

Video: Rusland neemt afscheid van Nemtsov