Europese waarnemers moeten gaan controleren of het leger en de rebellen in Oost-Oekraïne zich aan de wapenstilstand houden. 

Frankrijk, Duitsland, Rusland en Oekraïne gaan de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) vragen om de situatie in de gaten te houden.

Dat hebben de presidenten Porosjenko van Oekraïne en Hollande van Frankrijk maandagavond bekendgemaakt. Zij spraken maandag telefonisch met de Russische president Poetin en de Duitse bondskanselier Merkel.

De opstandelingen en de regering van Oekraïne hebben ruim twee weken geleden afgesproken de wapens te laten zwijgen en zwaar wapentuig, zoals raketten en artillerie, van het front weg te halen. Dat gebeurt echter niet overal.

Waarschijnlijk is er vrijdag weer overleg over Oekraïne. Hoge ambtenaren zouden in Berlijn moeten gaan praten over concrete maatregelen om de eerder gemaakte afspraken in de praktijk te brengen.

Loehansk

Een hoge functionaris van de Verenigde Naties (VN) zegt tegen de BBC dat er mensen opgesloten en gemarteld worden in de kelder van de bibliotheek van de Oekraïense rebellenhoofdstad Loehansk. De martelingen zijn het werk van ''gewapende groepen, rebellen'', aldus Ivan Simonovic.

Simonovic is de adjunct-secretaris-generaal voor de mensenrechten van de VN. De landenbond presenteerde maandag een rapport over de situatie in Oost-Oekraïne. Daarin staat dat er zeker één gevangene zou zijn overleden in de bibliotheek. Gevangenen zouden zijn geslagen met hamers. Ook kregen ze naar verluidt medische apparaten te zien, zodat ze bang zouden worden en bekentenissen zouden afleggen.

De Volksrepubliek Loehansk is een van de twee staatjes die de opstandelingen in het leven hebben geroepen in Oost-Oekraïne.

Alle berichten over de situatie in Oost-Oekraïne