De Nigeriaanse terreurgroep Boko Haram heeft maandag een onthoofdingsvideo naar buiten gebracht. 

Twee knielende mannen zeggen dat ze hebben gespioneerd voor de Nigeriaanse autoriteiten en worden vervolgens om het leven gebracht. De zes minuten durende opname heet 'Oogst van Spionnen'.

De videoboodschap is ondertiteld in het Frans. Dat is een officiële taal in Niger, Tsjaad en Kameroen, waar Boko Haram de laatste tijd ook actief is. Bovendien leidt Frankrijk de internationale operatie tegen jihadisten in Mali.

De fundamentalisten van Boko Haram, wat 'westers onderwijs is zondig' betekent, zaaien al jaren dood en verderf in het islamitische noorden van Nigeria.

Tsjaad

Tsjadische troepen hebben maandag strijders van de islamitische terreurbeweging Boko Haram verdreven uit het dorp Dikwa, in het noordoosten van Nigeria. Een soldaat heeft de gevechten met de militanten niet overleefd, meldt een woordvoerder van het leger.

"We hebben de totale controle over het dorp", zei een kolonel van het leger van Tsjaad. Volgens hem zijn er meerdere strijders van Boko Haram gedood. Het dorp is wekenlang in handen geweest van de terreurbeweging.

Tsjaad heeft duizenden militairen gestationeerd rond de grens met buurland Nigeria.

Achtergrond: 'Boko Haram aanpakken? Dat moet Nigeria zelf kunnen' | Dossier Boko Haram