Het wapenembargo voor Libië moet niet soepeler, maar juist strenger worden. Dat schrijft een commissie van deskundigen van de Verenigde Naties in een maandag verschenen rapport.

De Libische regering slaagt er nauwelijks in de instroom van wapens in de hand te houden, aldus het rapport.

Libië bepleit zelf juist een versoepeling van het wapenembargo. Met extra wapens hopen de autoriteiten zich beter te kunnen verdedigen tegen de vele opstandige milities en extremistische bewegingen die het land in hun greep houden.

De door de VN met het onderzoek belaste deskundigen bevelen de Veiligheidsraad de vorming van een zeemacht aan die Libië moet helpen met het tegengaan van de wapeninvoer.

Ook moet de nieuwe eenheid voorkomen dat onbevoegden clandestien Libische olie exporteren en te gelde maken. Libië heeft volgens de onderzoekers de controle over de meeste van zijn olie-installaties verloren.

Verkeerde handen

Het wapentuig waarop de door het Westen gesteunde regering zijn zinnen heeft gezet dreigt in de verkeerde handen te vallen, stelt het rapport.

Daarom moet Libië voortaan niet alleen toestemming vragen voor de invoer van wapens en munitie, maar ook voor 'niet dodelijk militair instrumentarium en het aanbieden van opleidingen op veiligheidsgebied'.

De wapens die in Libië terechtkomen vinden vaak hun weg naar milities en terreurorganisaties in buurlanden en nog verder, waarschuwen de VN al langer.