De 'weerzinwekkende moord' op de Russische oppositiepoliticus Boris Nemtsov 'roept een reeks vragen op' die grondig onderzoek vergen.

Dat heeft de Franse minister van buitenlandse zaken Laurent Fabius maandag gezegd op de Franse televisiezender BFM. Of de Russische autoriteiten zich voldoende inspannen om de zaak op te lossen liet Fabius in het midden. 

Fabius' Russische ambtgenoot Sergej Lavrov noemde de moord op Nemtsov maandag een 'gruwelijk misdrijf dat uitputtend zal worden onderzocht'. 

President Vladimir Poetin heeft onmiddellijk alle vereiste bevelen gegeven en ziet erop toe dat dit onderzoek buitengewone aandacht krijgt, zei Lavrov tegen de Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties in Genève. 

In diezelfde adem wimpelde Lavrov iedere buitenlandse inmenging in het onderzoek af. "Iedere poging de gruwelijke moord op Boris Nemtsov voor politieke doeleinden te gebruiken is verachtelijk", zei hij. 

Provocatie

De Russische Onderzoekscommissie, het belangrijkste onderzoeksorgaan van het land, zegt meerdere motieven voor de liquidatie onder de loep te nemen. Bovenaan de lijst staat een zogenoemde 'provocatie'. 

De Russische president Poetin en anderen zien in de moord een poging de staat in diskrediet te brengen en te ondermijnen. 

De Onderzoekscommissie besteedt geen enkele aandacht aan de hoofdverdachte die de verweesde aanhang van Nemtsov in het vizier heeft: de president of zijn entourage. 

Fabius bracht in herinnering hoeveel Russische oppositiekopstukken de afgelopen jaren zijn vermoord en concludeerde dat 'het niet goed is om in Rusland tot de oppositie te behoren.' 

Navalny

De gevangen Russische oppositieleider Aleksej Navalny wil vervroegd worden vrijgelaten zodat hij de uitvaart van Nemtsov kan bijwonen. Zijn advocaten hebben daartoe een officieel verzoek ingediend. 

Navalny werd op 20 februari veroordeeld tot vijftien dagen cel wegens het uitdelen van pamfletten waarop een demonstratie werd aangekondigd. Hij zou zaterdag weer op vrije voeten komen, maar de uitvaart van Nemtsov is dinsdag al. 

Nemtsov, een fel criticaster van president Poetin, werd vrijdagnacht doodgeschoten in de schaduw van het Kremlin.