De parlementsverkiezingen in Estland zijn zondag gewonnen door de liberale Hervormingspartij. Na het tellen van alle stemmen is de partij van premier Taavi Roivas uitgekomen op 30 van de 101 zetels.

De partij van Roivas behoort binnen de Europese Unie tot de sterkste voorstanders van sancties tegen Rusland. Veel Esten zijn bang dat de onrust in het oosten van Oekraïne overslaat naar hun land.

De Centrumpartij, die door veel etnische Russen wordt gesteund, is met 27 zetels als tweede uit de bus gekomen. Geen enkele andere partij wil met de Centrumpartij samenwerken. Na het stemmen van de elektronisch uitgebrachte stemmen (een vijfde van het totaal aantal kiesgerechtigden stemde digitaal) leek de partij van burgemeester Edgar Savisaar van Tallinn met 7,7 procent nog geen rol van betekenis te spelen.

De verkiezingen stonden in het teken van economische kwesties en veiligheidszorgen naar aanleiding van het Russische optreden in Oekraïne. Peilingen vooraf voorspelden een nek-aan-nekrace tussen de Hervormingspartij-coalitie Roivas en de Centrumpartij.

NAVO

Estland is lid van de NAVO, maar veel Esten zijn bezorgd dat Moskou zijn invloed in het land zal proberen te vergroten via de etnische Russen, die een kwart van de 1,3 miljoen inwoners uitmaken. 

Alle grote politieke partijen zijn voor een sterke defensie en voortzetting van de aanwezigheid van de NAVO in het land, dat net als de buurlanden Letland en Litouwen bijna vijftig jaar lang deel uitmaakte van de Sovjetunie. 

Economische kwesties draaiden om belastinghervormingen. Estland kent een sterke economische groei, waar veel van zijn Europese partners bij achter blijven.  

De opkomst in de verkiezingen was 63,7 procent, vrijwel ongewijzigd ten opzichte van de vorige verkiezingen in 2011.