De politie van Moskou heeft zondag een Oekraïens parlementslid opgepakt die meeliep in de rouwmars voor de vermoorde Russische oppositiepoliticus Boris Nemtsov.

De federale Onderzoekscommissie liet weten dat de Oekraïner Aleksej Gontsjarenko wordt ondervraagd over zijn rol bij een brand in de Oekraïense stad Odessa in mei 2014. 

Toen kwam het tot botsingen tussen pro-Russische betogers en tegenstanders die niet wilden dat Oekraïne uiteenvalt. Ongeveer veertig mensen kwamen door de brand om het leven, ook Russische staatsburgers.

Het Oekraïense parlement heeft tegen de aanhouding geprotesteerd. Parlementsvoorzitter Volodimir Grojsman noemde de arrestatie strijdig met het volkenrecht, omdat Gontsjarenko diplomatieke onschendbaarheid geniet. 

Voor veel Russen blijft de brand in Odessa, die uitbrak tijdens botsingen tussen pro-Oekraïense en pro-Russische demonstranten, een van de pijnlijkste episodes uit het conflict in Oekraïne.

T-shirt

Zijn advocaat meldt dat Gontslarenko in eerste instantie in Moskou werd aangehouden omdat hij de politie 'niet gehoorzaamde'. Volgens Oekraïense media droeg hij tijdens de protestmars een t-shirt met daarop het portret van Nemtsov en daarboven de woorden: 'helden sterven nooit'. Dat was een de slogans van pro-Westerse manifestaties in Kiev vorige winter.