Een 53-jarige sekteleider die door de Verenigde Staten werd gezocht wegens tientallen gevallen van seksueel misbruik is in het noorden van Brazilië opgepakt.

De man, Victor Barnard, zit sinds vrijdag vast nadat agenten een flat in het kustplaatsje Pipa binnenvielen. Dat meldt CNN zondag.

Justitie houdt de Amerikaan verantwoordelijk voor 59 gevallen van seksueel geweld in Minnesota.

Als leider van de door hem opgerichte religieuze sekte River Road Fellowship zou hij zich aan meisjes en jonge vrouwen hebben vergrepen. De misdrijven zouden tussen 2000 en 2012 zijn gepleegd.

Beloning

De zelfbenoemde priester stond op de lijst van ''vijftien meest gezochte voortvluchtigen". Er werd een beloning van 25.000 dollar (zo'n 22.000 euro) in het vooruitzicht gesteld voor informatie die zou leiden tot zijn arrestatie.

Behalve Barnard is ook een 33-jarige vrouw opgepakt in Brazilië. Over haar rol is nog niets bekend.

Charisma

Twee vrouwen die hem beschuldigen zeggen dat zij hem vanwege zijn charisma en volledige toewijding aan Jezus Christus volledig vertrouwden.

Een van hen zegt tussen haar 13e en 22e te zijn misbruikt. Volgens de ander speelde het misbruik tussen haar 12e en 20e levensjaar,

Er werd een internationale klopjacht op Barnard geopend sinds hij in 2010 verdween. Hij werd voor het laatst in 2014 in de VS gezien.