Pro-Russische opstandelingen in Oekraïne claimen dat ze al hun pantservoertuigen en andere zware wapens hebben weggehaald van het front in de door hun gecontroleerde oostelijke regio's Donetsk en Loehansk.

De rebellen zeggen dat waarnemers van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) hebben toegezien op het weghalen van de wapens. De OVSE heeft dat niet bevestigd.

Volgens een Oekraïense legerwoordvoerder proberen de rebellen de OVSE te misleiden. ''Het militaire materieel dat de rebellen terughalen, brengen ze in de nacht weer terug naar het front'', aldus de zegsman.

De opstandelingen en de regering van Oekraïne hebben ruim twee weken geleden in de Wit-Russische hoofdstad Minsk afgesproken de wapens te laten zwijgen en zwaar wapentuig, zoals raketten en artillerie, van het front weg te halen.

Naleving bestand

De Oekraïense autoriteiten melden zondag dat het bestand redelijk goed wordt nageleefd. Een Oekraïense militaire woordvoerder zei dat in de nacht van zaterdag op zondag ''geen schoten zijn gelost''.

Wel zijn volgens Oekraïense media zaterdag een fotograaf en een militair gedood door de separatisten. Ook zouden zaterdag zeker veertien militairen gewond zijn geraakt door acties van de opstandelingen. Volgens DAN, een persbureau van de separatisten, schendt Oekraïne het bestand.

DAN meldt dat het Oekraïense leger in de afgelopen 24 uur circa 25 aanvallen met raketten en mortieren heeft uitgevoerd op doelen in Donetsk.

Alle berichten over Oekraïne