Het hooggerechtshof in Egypte heeft zondag bepaald dat een wetsartikel over verkiezingen ongrondwettelijk is. Door de uitspraak worden de parlementaire verkiezingen die op 22 en 23 maart zouden beginnen, mogelijk uitgesteld.

De uitspraak van het hof heeft betrekking op de verdeling van kiesdistricten.

In een reactie heeft president Abdel Fattah al-Sisi de regering opgeroepen binnen een maand met een aangepaste verkiezingswet te komen. De stembusgang kan pas beginnen als de aangepaste wet gereed is.

Egypte zit sinds juni 2012 zonder parlement. Een rechtbank ontbond toen de democratisch gekozen volksvertegenwoordiging. In de zomer van 2013 zette het leger de islamistische Mohamed Mursi af, die de presidentverkiezingen van 2012 had gewonnen.

Al-Sisi won de presidentsverkiezingen van mei vorig jaar. Hij heeft beloofd voor rust en stabiliteit te zorgen in Egypte en regeert het land met decreten.

Eind december maakte hij de weg vrij voor verkiezingen voor een nieuw parlement door het tekenen van een nieuwe kieswet. Het is de bedoeling de verkiezingen in twee fases te houden: op 22 en 23 maart en op 26 en 27 april.

Video: Hof Egypte brengt verkiezingen in gevaar