Tienduizenden mensen hebben zondagmiddag in Moskou meegelopen in een treurmars voor de vrijdag doodgeschoten oppositieleider Boris Nemtsov.

Voor zover bekend is de tocht zonder problemen verlopen.

De schattingen over het aantal deelnemers aan de rouwmars lopen sterk uiteen. Zo liet het Russische ministerie van Binnenlandse Zaken aan het begin van de middag weten dat er 16.000 demonstranten waren.

De organisatie van de mars sprak rond 15.00 uur Nederlandse tijd echter van 70.000 deelnemers.

Detectiepoortjes

De tocht begon rond 13.00 uur Nederlandse tijd. Deelnemers moesten door een soort detectiepoortjes en werden gecontroleerd door veiligheidsmensen, voordat ze zich konden aansluiten bij de mars.

De autoriteiten in de Russische hoofdstad hadden toestemming gegeven voor een rouwmars met maximaal 50.000 deelnemers, maar de oppositie hield rekening met meer mensen.

Oppositie

Nemtsov was een van de leiders van de oppositie tegen president Vladimir Poetin. Hij werd vrijdag doodgeschoten op een brug in Moskou nabij het Kremlin. Die plek is ook het eindpunt van de rouwmars. Velen legden daar de afgelopen dagen bloemen neer.

Opvallend veel deelnemers droegen de vlag van Rusland bij zich. Ook was er een groot spandoek met de tekst 'helden gaan nooit dood'. Anderen droegen een bord voor zich met 'Ik ben Boris' er op.

De politie sloot de weg naar het Kremlin, die onder de brug van de moord loopt, met een cordon af.

Video: Boris Nemtsov herdacht in Moskou

Televisiebeelden

De Russische televisiezender Moscow TVC heeft vrijdagavond beelden van de schietpartij vrijgegeven, evenals nieuwe informatie over de moord. Op de beelden is te zien hoe de vermoedelijke dader op een brug in het centrum van Moskou staat te wachten op Nemtsov.

Op Nemtsov zouden acht schoten zijn afgevuurd. Vier daarvan zouden de criticus van het Kremlin hebben geraakt.

Beloning

Volgens het Russische Sputnik News hebben de autoriteiten die de moord op Nemtsov onderzoeken een beloning van omgerekend ongeveer 45.000 euro uitgeloofd voor waardevolle informatie die leidt tot oplossing van de moordzaak. Getuigen wordt opgeroepen om zich te melden.

De onderzoekers zouden op dit moment verschillende scenario's onderzoeken die mogelijk aanleiding hebben gegeven tot de moord. Tipgevers kunnen rekenen op volledige anonimiteit, zo stellen zij.