De Amerikaanse autoriteiten willen zeker 150 Bosniërs het land uitzetten vanwege hun vermoedelijke betrokkenheid bij oorlogsmisdaden. 

Het zou onder meer gaan om personen die mogelijk een rol speelden bij de massamoord in Srebrenica, zo bericht The New York Times zaterdag.

De VS zou driehonderd Bosniërs in het land verdenken van betrokkenheid bij oorlogsmisdaden. Uit informatie van de immigratiedienst blijkt dat mogelijk tot de helft van die groep mogelijk betrokken was bij het bloedbad in Srebrenica.

Daar werden ondanks de aanwezigheid van de Nederlandse VN-militairen in 1995 duizenden moslimmannen vermoord door Bosnische Serviërs.

Onder de verdachten zouden zich een voetbaltrainer en casinomedewerkers bevinden. Volgens de advocaten van sommige verdachten zijn de autoriteiten te ver gegaan in het koppelen van mensen aan oorlogsmisdaden van twintig jaar geleden.

'Obsceen'

De Amerikaanse autoriteiten hebben getuigen opgeroepen zich te melden als ze informatie hebben over oorlogsmisdaden. Uiteindelijk kunnen volgens de immigratiedienst meer dan zeshonderd Bosniërs in beeld komen. Een onderzoeker van de immigratiedienst noemde het in de krant ''obsceen'' dat oorlogsmisdadigers een tweede kans krijgen.