Een groot rotsblok op een weg naar het Franse skigebied Les Trois Vallées heeft het verkeer van en naar Val Thorens zaterdag grote problemen bezorgd. Aan het begin van de avond werd de 50 ton zware steen verwijderd.

De weg, de RD117, ging iets voor 18.00 uur weer open. Als eerst liet het officiële Twitteraccount van Val Thorens dit weten, waarna het werd bevestigd door onder andere de prefectuur van het departement Savoie. 

De RD117 is een smalle weg met weinig capaciteit, aldus de VerkeersInformatieDienst (VID).

Om 1.00 uur stond er op de N90 tussen Albertville en Moutiers nog ruim tien kilometer verkeer stil, aldus de VID. Met dit tempo wordt het ver in de nacht voordat de laatste wintersporters hun eindbestemming bereiken. 

Het verkeer heeft zich de hele dag opgehoopt in afwachting van doorgang. Het langzame oplossen van de file wordt mede veroorzaakt doordat automobilisten die vanmiddag elders hebben afgewacht nu alsnog achter aansluiten, omdat ze gehoord hebben dat de weg weer open is. 

Gedoseerd

Bussen met toeristen krijgen op dit moment voorrang op het overige verkeer op de wegen richting Val Thorens. 

Daarnaast wordt het verkeer gedoseerd en is er ook nog eens een ongeluk gebeurd bij Moutiers.

Sommige automobilisten op de N90 wachten al sinds vanmorgen, onder hen ook Nederlanders. De laatste automobilisten zullen pas vannacht aankomen op hun eindbestemming.

Rockbreaker

Bij de verwijdering van het rotsblok is volgens de VID een zogenaamde rockbreaker gebruikt, die het grote rotsblok als een soort boormachine in stukken heeft geboord. De verkleinde stukken steen zijn afgevoerd. Als dat niet had gewerkt, had het blok met explosieven moeten worden opgeblazen.

De weg die verderop beschadigd raakte is opnieuw gevuld en voorzien van een laagje asfalt. Gezien de complexiteit van de hele operatie is het knap dat de Franse autoriteiten de problemen relatief snel hebben opgelost.

Chaos

De Franse verkeersdienst adviseert automobilisten pas zondag in het gebied te arriveren en vooralsnog rond Grenoble, Lyon en Chambéry te blijven. Veel Nederlanders brengen in dit gebied hun vakantie door. Ook de ANWB adviseert skiërs op zaterdag het gebied te mijden vanwege de chaos op de wegen.

Uitgeputte automobilisten kunnen langs de N90 tussen Albertville en Moutiers in tien opvangplaatsen terecht om even uit te rusten, aldus de VID. 

Ooggetuigen en media ter plaatse meldden dat veel gestrande toeristen het zat waren en lopend afdaalden naar Moutiers, om daar alsnog hun weg te vervolgen. Ze liepen de berg af met kinderen en koffers, aldus de VerkeersInformatieDienst.

Drukke zaterdag

Het was door het vakantieverkeer toch al een drukke zaterdag in Frankrijk. Veel Nederlanders keren dit weekend weer terug van hun piste-avonturen, maar ook gaan er nog mensen die kant op. In Frankrijk is het druk rond Lyon.

Ook in Duitsland bij München staan files. Verder zijn er vertragingen bij de grensovergangen in Oostenrijk.