Terreurbeweging Islamitische Staat (IS) heeft zaterdag de aanval geopend op de Noord-Iraakse plaats Samarra. Ten noorden van Samarra ontploften 's ochtends twee bomauto's. 

Ook in het zuiden explodeerde een bomauto. Vanuit het westen bestookt IS de plaats met raketten, mortieren en vuur van scherpschutters. Dat meldden veiligheidsbronnen en inwoners van de plaats.

Duizenden strijders van de sjiitische militie Hashid Shaabi hadden zich om Samarra verzameld om IS te verdrijven uit gebieden bij de rivier Tigris. Zij wilden een aanval richting het noorden uitvoeren om onder meer de plaats Tikrit bevrijden.

Samarra ligt zo'n honderd kilometer ten noorden van de Iraakse hoofdstad Bagdad.

Kunstroof

Ondertussen kondigde premier Haider al-Abadi zaterdag aan dat Irak wil voorkomen dat de kunst die afgelopen week door IS werd geroofd op de zwarte markt wordt verkocht. 

Donderdag werd een filmpje gepubliceerd waarop te zien is dat IS-leden beelden en kunstwerken omvergooien en stukslaan in een museum in Mosul.

Irak roept de hulp in van de Verenigde Naties in de zoektocht naar de kunst die nog niet is vernield. ''Dit is een serieuze oproep aan de Veiligheidsraad, de Verenigde Naties en alle vredelievende landen om de daders op te sporen'', aldus Abadi.

Irina Bokova, hoofd van het VN-agentschap voor cultureel en educatie UNESCO, noemde de vernielingen eerder een ''aanval op Iraks duizendjarige geschiedenis en cultuur''.

Video: IS vernietigt 3000 jaar oude kunstcollectie

Video

Bekijk de ligging van Samarra op de kaart:

Vier dingen die u moet weten over IS l Dossier IS