Inwoners van de Russische hoofdstad Moskou hebben zaterdag bloemen gebracht naar de plek waar oppositiepoliticus en oud-vicepremier Boris Nemtsov werd doodgeschoten. 

Ondanks de regen zijn veel Moskovieten naar de plek gekomen om steun te betuigen aan Nemtsov, meldt persbureau TASS zaterdag.

De politicus werd op nog geen honderd meter afstand van het Kremlin en het Rode Plein doodgeschoten op een brug over de Moskourivier. Daar zijn nu vooral witte rozen, tuinanjers en kaarsjes te vinden. Op het plaats delict is ook een foto van Nemtsov en een afbeelding van Jezus neergezet. Omstanders praten op fluistertoon met elkaar.

In het centrum van Moskou is zaterdag rond het middaguur een auto gevonden die mogelijk is gebruikt bij de moord. Het gaat om een witte auto met kentekenplaten uit Ingoesjetië, een Russische autonome republiek in de Kaukasus. Dat meldden Russische media zaterdag.

Camerabeelden

De auto was achtergelaten vlak bij het metrostation Smolensk, zo'n 2,5 kilometer hemelsbreed van de plek waar Nemtsov werd doodgeschoten. De politicus zou vanuit een witte auto zijn doodgeschoten. De politie heeft de omgeving afgezet en doorzoekt de wagen.

Eerder had de politie twee andere auto's opgespoord, maar de bestuurders bleken niets met de schietpartij te maken te hebben. Er wordt nog naar twee andere auto's gezocht, aldus de Russische zender LifeNews op gezag van politiebronnen. Op camerabeelden is te zien welke auto's er ten tijde van de schietpartij reden op de brug waar de moord plaatsvond.

Protestmars

In het oosten van Moskou zou zondag een protestmars zijn tegen het bewind van president Vladimir Poetin. Nemtsov was een van de organisatoren van het protest. De mars is omgezet naar een treurmars door het centrum van de stad.

Het stadsbestuur is zaterdagmiddag akkoord gegaan met de nieuwe vorm en plaats van de bijeenkomst. De mars zal 's middags beginnen in Kitai Gorod (de Chinese wijk) en eindigen op de plek waar Nemtsov is omgebracht.

Er zal binnenkort een herdenkingsceremonie plaatsvinden in Moskou.

Haatklimaat

Ruslands bekende oppositieleiders Michail Chodorkovski, Gary Kasparov, Aleksej Navalny en Ilja Jashin hebben zaterdag geschokt gereageerd op de moord op de oppositiepoliticus. ''Ik betwijfel of Poetin het bevel heeft gegeven. Hij heeft wel voor een klimaat gezorgd dat dit soort moorden mogelijk maakt'', aldus Kasparov tegen Russische media.

''Niemand weet zeker wie de trekker heeft overgehaald, maar hij is gedood door het regime'', aldus Kasparov. Chodorkovski spreekt ook van een 'haatklimaat'. ''Al meer dan een jaar laten televisiebeelden ons alleen maar haat zien. En nu zoekt iedereen, van de blogger aan zijn bureau tot president Poetin, naar vijanden en beschuldigen ze elkaar. Wat is er mis met ons?''

Aleksej Navalny hoorde van de moord in de gevangenis waar hij een korte straf uitzit. ''Dit is een vreselijke tragedie en een verlies voor ons allen'', zei hij. Navalny heeft de rechter gevraagd of hij dinsdag bij de begrafenis van Nemtsov aanwezig mag zijn.

Vicepremier

De 55-jarige Nemtsov was vicepremier onder oud-president Boris Jeltsin. Nemtsov was een van de leidende figuren binnen de liberale oppositiepartij Unie van Rechtse Krachten. Hij stond bekend om zijn hervormingsgezinde en marktgeoriënteerde politiek.

Volgens de BBC zei Nemtsov in een Russisch artikel eerder deze maand dat hij bang was dat Poetin hem zou laten vermoorden. Nemtsov beschuldigde Poetin openlijk van het uitlokken van de crisis in Oost-Oekraïne. Nemtsov was een aanhanger van de pro-westerse koers in dat land.

Oppositieleden in Rusland vermoeden dat het Kremlin betrokken is bij de moord. Woordvoerder Dmitri Peskov van president Vladimir Poetin spreekt dat tegen. Nemtsov zou geen directe bedreiging zijn voor de macht in Rusland. De zegsman stelde "met alle respect" dat zijn populariteit weinig voorstelde in vergelijking met die van Poetin.

Veroordeeld

Poetin heeft de moord op Nemtsov veroordeeld, zegt de woordvoerder volgens persbureau Tass. Het lijkt volgens de president alsof de oud-vicepremier in opdracht is vermoord. De moord zou daarom "een provocatie" kunnen zijn, aldus Poetin. Poetin zal er "alles aan doen" om de daders te laten berechten, meldt AFP zaterdagmiddag.

De president heeft zaterdag zijn condoleances overgebracht aan Dina Jakovleva Eidman Nemtsova, de moeder van de vermoorde Boris Nemstov. ''Ik deel uw verdriet'', liet Poetin weten in een verklaring op de website van het Kremlin zaterdag.

''Boris Nemtsov heeft zijn stempel op de geschiedenis van Rusland gedrukt. Hij werkte in belangrijke posities tijdens de moeilijke overgangsperiode van ons land. Hij liet openhartig en eerlijk zijn mening horen en verdedigde zijn visie'', aldus het staatshoofd.

Reactie Porosjenko

De Oekraïense president Petro Porosjenko zegt dat Nemtsov is gedood omdat hij van plan was informatie te onthullen over de Russische betrokkenheid bij het conflict in Oekraïne. Porosjenko sprak Nemtsov naar eigen zeggen enkele weken geleden over de kwestie. De Rus zou toen hebben gezegd dat hij met ''overtuigend bewijs'' wilde komen over de betrokkenheid van Russische troepen bij de onrust in Oekraïne. ''Boris was niet bang, maar zijn beulen wel. Ze hebben hem gedood'', zei de Oekraïense president.

De Russische oppositieleider Ilja Jashin bevestigde dat Nemtsov werkte aan een rapport over de Russische rol in het conflict. Kiev en het Westen beschuldigen Moskou van het bewapenen en financieren van pro-Russische separatisten in Oost-Oekraïne. Het Kremlin ontkent dat.

'Heilig offer' 

Het team dat onderzoek doet naar de moord op Nemtsov houdt rekening met de mogelijkheid dat de politicus als "heilig offer" is gebruikt om "de politieke situatie te destabiliseren". Dat zegt woordvoerder Vladimir Markin zaterdag volgens persbureau Interfax.

Het onderzoeksteam houdt rekening met verschillende motieven voor de moord. Mogelijk is hij vermoord door mensen die "geen middel schuwen om hun politieke doelen te bereiken".

Er wordt ook rekening gehouden met een mogelijke wraakactie van islamisten. Nemtsov zou zijn bedreigd door extremisten vanwege zijn veroordeling van terreuraanslagen in Parijs.

Verder wil het team niet uitsluiten dat er een verband is met het conflict in Oekraïne of dat het gaat om een afrekening uit het zakencircuit vanwege persoonlijke vetes. Het Russische Onderzoeksteam bestaat uit experts van de politie, het ministerie van Binnenlandse Zaken en de veiligheidsdienst FSB.

Video: Russische politicus vermoord

Zie ook: Koenders 'geschokt' door moord op Russische oppositieleider