Een groot rotsblok op een weg naar het Franse skigebied Les Trois Vallées bezorgt het verkeer van en naar de populaire bestemming Val Thorens grote problemen. De ANWB adviseert skiërs op zaterdag het gebied te mijden vanwege de chaos op de wegen.

De Nederlandse verkeersdienst neemt het advies van de Franse collega's over en adviseert automobilisten om pas zondag in het gebied te arriveren. Reizigers die al op weg zijn, kunnen het beste wachten bij Grenoble, Lyon en Chambéry.

De weg (RD117) bij Val Thorens/Les Menuires is afgesloten. Ook veel Nederlanders brengen in dit gebied hun vakantie door. De hulpdiensten proberen alle automobilisten uit de dorpen weg te krijgen.

Eerder zaterdag is een omleidingsroute ingesteld. Maar die is om de beurt open voor aankomend en vertrekkend verkeer en bussen mogen er al helemaal niet rijden.

Opblazen

Het wordt een lastige klus om het rotsblok van meer dan 50 ton met normale middelen weg te halen. Geologen inspecteren momenteel de omgeving, zo meldt de VID zaterdagmiddag. De experts willen voorkomen dat er nog meer rotsblokken naar beneden komen. Daarom wordt overwogen het rotsblok op te blazen met explosieven.

Omdat dit zaterdag niet meer gaat lukken, helpt de Franse politie automobilisten die vast staan voor te bereiden op het doorbrengen van de nacht. Toeristen die Val Thorens willen verlaten, worden met behulp van een skilift naar een nabijgelegen plaatsje gebracht. Hier staan bussen klaar om de toeristen verder te brengen. Dit gaat om een paar honderd mensen.

Voor ongeveer 150 andere mensen is in Val Thorens noodopvang geregeld. Het opblazen van het rotsblok wordt sowieso een lastige klus omdat er een reëel risico is dat er meer rotsen naar beneden komen. Bovendien moeten daarna eerst flinke beschadigingen aan de weg worden hersteld.

Drukke zaterdag

Het is door het vakantieverkeer toch al een drukke zaterdag in Frankrijk. Veel Nederlanders keren dit weekend weer terug van hun piste-avonturen, maar ook gaan er nog mensen die kant op. In Frankrijk is het druk rond Lyon, in Duitsland bij München. Ook bij de grensovergangen in Oostenrijk is er vertraging.

In Duitsland komen Nederlanders die terugkeren al vroeg in de file op de snelwegen A7 via Stuttgart en op de wegen rond München. Daar is het al erg druk, aldus de ANWB. Ook in Oostenrijk staan files in beide richtingen bij de grensovergangen van Fussen en Kufstein.