De liberale Russische politicus en Poetin-criticus Boris Nemtsov is vrijdagavond op straat in Moskou vermoord, niet ver van het Kremlin. 

Een onbekende schutter zou Nemtsov hebben geraakt met zeker zeven tot acht kogels, zo hebben medewerkers van het Russische Openbaar Ministerie (OM) laten weten.

Een woordvoerder van het forensisch team laat weten dat de plek van de moord wordt onderzocht, en dat getuigen worden ondervraagd.

Er zou zijn geschoten vanuit een witte auto. Volgens de politie waren er op het moment van de moord drie witte auto's op de brug. Ze zijn getraceerd, maar dat leidde volgens de politie vooralsnog tot niets. 

De 55-jarige Nemtsov was vicepremier onder oud-president Boris Jeltsin. Nemtsov was een van de leidende figuren binnen de liberale oppositiepartij Unie van Rechtse Krachten. Hij stond bekend om zijn hervormingsgezinde en marktgeoriënteerde politiek.

Reactie Poetin

De Russische president Vladimir Poetin heeft de moord op Nemtsov veroordeeld, zegt een woordvoerder van het Kremlin volgens persbureau Tass. Het lijkt volgens de president alsof de oud-vicepremier in opdracht is vermoord. De moord zou daarom "een provocatie" kunnen zijn.

Een woordvoerder van Poetin zei volgens Russia Today op de Russische radio dat Nemtsov "geen bedreiging" was voor de regering van Rusland. De zegsman stelde "met alle respect" dat zijn populariteit weinig voorstelde in vergelijking met die van Poetin.

Volgens de BBC zei Nemtsov in een Russisch artikel eerder deze maand dat hij bang was dat Poetin hem zou laten vermoorden. Nemtsov beschuldigde Poetin openlijk van het uitlokken van de crisis in Oost-Oekraïne. Nemtsov was een aanhanger van de pro-westerse koers in dat land.

Petro Porosjenko

De Oekraïense president Petro Porosjenko is geschokt door de dood van de politicus. "Ze hebben Boris vermoord. Het is moeilijk te geloven. Ik twijfel er niet aan dat de daders worden gestraft, vroeg of laat", schreef Porosjenko op Twitter. Ook de Amerikaanse president Barack Obama heeft de "brute moord" veroordeeld.

Frans Timmermans

Europees Commissaris Frans Timmermans is "geschokt" door de dood van Nemtsov, zo schrijft hij op Facebook. Timmermans noemt de Rus "een moedig man, een overtuigd hervormer en iemand die ondanks alle teleurstellingen vasthield aan zijn droom voor Rusland".

"Hij koos compromisloos voor democratie, vrijheid en hervormingen van staat en economie die Rusland op hetzelfde pad moesten brengen dat ook door landen als Polen werd gevolgd", aldus Timmermans.

Ook minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken liet zaterdag weten ''geschokt'' door de moord op Nemtsov.  ''Als politicus liet Nemtsov vanuit de oppositie een onafhankelijk geluid horen, gedreven door het belang dat hij hechtte aan een democratisch, welvarend en rechtvaardig Rusland. Hij heeft als gouverneur en vicepremier in een woelige periode veel betekend voor zijn land.''

'Golden boy'

De vloeiend Engels sprekende Nemtsov was afkomstig uit de badplaats Sotsji, aan de Zwarte Zee. Hij gold in de jaren 90 als 'de golden boy' uit de provincie. Voor hij vicepremier werd, hervormde hij als gouverneur de economie van de regio Nizjni Novgorod, zeshonderd kilometer ten oosten van Moskou.

In maart 1997 werd hij vicepremier. Toen Rusland in 1998 in de roebelcrisis verzeild raakte, kondigde Nemtsov zijn aftreden aan. Jeltsin aanvaardde dat in augustus van dat jaar.

In het tijdperk-Poetin ontwikkelde Nemtsov zich tot een prominent lid van de oppositie. Hij kwam in 2011 in het nieuws toen hij een gevangenisstraf van vijftien dagen moest uitzitten, na het bijwonen van een illegale demonstratie tegen de regering in Moskou.

Video: Poetin-criticus geraakt met zeven tot acht kogels

Protestmars

Een mars tegen de crisis in Oost-Oekraïne, die voor zondag gepland was in Moskou, is afgelast. In plaats van de mars wil de oppositie, die de mars heeft georganiseerd, in het centrum van de Russische hoofdstad een bijeenkomst houden om Nemtsov te herdenken.