De Mexicaanse politie heeft een van de meest beruchte drugsbazen van het land gearresteerd, maakte zij vrijdag bekend in Mexicaanse media. Het gaat om Servando Gomez, baas van het Tempeliers-kartel.

Gomez, ook wel El Profe (de leraar) of La Tuta genoemd, werd aangehouden in een huis in de stad Morelia.

De arrestatie van Gomez was een van de speerpunten van het beleid van president Enrique Peña Nieto van Mexico om de controle terug te krijgen over de staat Michoacán. De staat was de afgelopen tijd het toneel van de strijd tussen het kartel en gewapende groepen die de macht van de beweging wilden breken.

Een woordvoerder van de politie zei dat in de aanloop naar de aanhouding van Gómez maandenlang inlichtingen over de drugsbaron zijn verzameld. Ook enkele medewerkers van Gómez zijn opgepakt.

Het kopstuk van de Tempeliers werkte ooit in het onderwijs en dankt daar de bijnaam El Profe aan. Het is onduidelijk waar de bijnaam La Tuta vandaan komt.

De Tempeliers controleerden een groot deel van de handel in synthetische drugs in het westen van Mexico. Ook verdiende de bende een fortuin met afpersing en de illegale exploitatie van olie en ijzererts.