Hoewel dat de separatisten nu echt begonnen lijken te zijn met de terugtrekking van hun zware wapens aan de frontlinie in Oost-Oekraïne, zijn het afgelopen etmaal drie Oekraïense militairen gedood door beschietingen van de rebellen.

Dat meldt een woordvoerder van het leger vrijdag.

De twee voorgaande dagen waren er juist geen soldaten om het leven gekomen. Bovendien leken zowel het Oekraïense leger als de pro-Russische separatisten donderdag werk te maken van de wapenstilstand en de terugtrekking van zware wapens.

Vrijdagochtend meldde de Oekraïense president Petro Porosjenko echter dat er door de rebellen opnieuw werd geschoten.

Bovendien kondigde de Oekraïense legerleiding aan dat de strijdkrachten in opperste staat van paraatheid blijven, omdat ook van de andere kant de dreiging blijft bestaan. Zodra de rebellen de wapenstilstand schenden, kan het Oekraïense leger terugslaan, aldus de bevelhebbers.

De Oekraïeners vrezen dat de rebellen een nieuw offensief voorbereiden op de havenstad Marioepol.

Verplaatsing

De rebellen zouden volgens persbureau AP hun raketlanceerders hebben verplaatst naar zeventig kilometer achter de frontlinie. 

Verslaggevers van AP volgden vrijdag vier vrachtwagens met de Grad-installaties, die van het rebellenbolwerk Donetsk naar een cementfabriek in het dorp Novoamvrosiivske, bij de grens met Rusland, werden gereden. 

Vorige week had volgens het in Minsk gesloten akkoord een begin moeten worden gemaakt met het terugtrekken van zwaar wapentuig tot achter de frontlinie. Pas sinds enkele dagen was een afname van het geweld merkbaar.

Optimisme

Minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken is ''heel voorzichtig optimistisch'' over de situatie in Oekraïne. ''Of dit precies leidt tot duidelijke stappen aan de andere kant, moeten we echt afwachten. Volgens mij blijft het fragiel. Er zijn kleine tekentjes van optimisme'', zei hij voorafgaand aan de ministerraad.

De minister vindt het ''erg voorbarig'' om ervan uit te gaan dat dit het begin is van ontspanning in het strijdgebied. Hij wees erop dat het bestand volledig moet worden uitgevoerd. Bovendien kan er volgens hem ook makkelijk op worden teruggekomen als het niet goed wordt gecontroleerd door de OVSE, de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa.

Video: Reactie Koenders

Alle berichten over Oekraïne