Premier Tony Abbott van Australië overleefde begin deze maand een stemming over zijn positie, maar het gezaag aan zijn stoelpoten is daarmee niet opgehouden. 

Politiek analisten, tegenstanders en zelfs anonieme partijgenoten gaven deze week in Australische media duidelijk aan dat Abbott wankelt en er wellicht goed aan doet de eer aan zichzelf te houden.

De politieke strubbelingen overschaduwen inmiddels alles waar Abbott zich aan wijdt. Tijdens het bezoek van Abbott aan buurland Nieuw-Zeeland vrijdag ging het opnieuw vooral over de interne crisis in de Liberale Partij.

Zelfs toen Abbott donderdag naar Queensland ging om daar de schade veroorzaakt door cycloon Marcia te bekijken, kreeg hij vragen over zijn leiderschap.

Persconferentie

In Nieuw-Zeeland ging het tijdens een persconferentie met Jilia Bishop, de Australische minister van Buitenlandse zaken, vooral over de vraag welk effect de politieke crisis zou hebben op eventuele nieuwe afspraken tussen beide landen. Ze noemde de nieuwe speculaties over het leiderschap van Abbott ''niet productief'' en schoot uit haar slof toen een journalist haar vroeg of ze een eventuele motie tegen Abbott zou steunen of juist niet. ''Dat is hypothetisch, speculatie, ik ben niet van plan daaraan bij te dragen.''

Maar later op vrijdag deed Bishop dat ongewild toch, door meermaals in slaap te vallen tijdens een speech van haar premier.

Abbott speelde een belangrijke politieke rol na de crash van vlucht MH17. In felle bewoordingen veroordeelde hij het vermoedelijke neerhalen van het toestel. Ook bezocht hij Nederland in verband met de ramp. Naast de 196 Nederlanders waren er 38 Australiërs aan boord van het neergestorte vliegtuig.