De Saudiër Khalid al-Fawwaz (52) is medeschuldig aan de aanslagen op de Amerikaanse ambassades in Kenia en Tanzania in 1998. Dat heeft een jury bij een rechtbank in New York donderdag uitgesproken.

De aanslagen op 7 augustus 1998 kostten 224 mensen het leven, onder wie twaalf Amerikaanse staatsburgers.

De jury oordeelde dat Fawwaz op alle vier punten van de aanklacht schuldig is. Hij kan tot vier keer levenslang worden veroordeeld.

Fawwaz behoorde tot de belangrijkste medewerkers van Osama bin Laden, de eveneens uit Saudi-Arabië afkomstige oprichter van het terreurnetwerk al-Qaeda.

Afghanistan

Fawwaz is er niet van beschuldigd dat hij de aanslagen plande. Wel was hem ten laste gelegd dat hij in het begin van de jaren negentig werkte in een kamp van al-Qaeda in Afghanistan waar terroristen werden opgeleid. Ook was hij betrokken bij een cel van de terreurorganisatie in de Keniase hoofdstad Nairobi.

Leden van de cel voerden voor de aanslag op de Amerikaanse ambassade daar verkenningen uit. Fawwaz werd er verder van beschuldigd dat hij vanuit Londen verklaringen van Bin Laden naar de media stuurde. Ook hielp hij toen al-Qaeda-aanhangers in Afrika.